Levenslessen vanuit een Rollercoaster…

Met het overlijden van vader Schreuder op 8 mei 1983 kreeg zoon Jacques van de ene (onbezorgde) dag op de andere (bezorgde) dag de leiding over het bedrijf in de schoot geworpen. ‘Natuurlijk was ik daar niet aan toe, ik was nog een puber. Toch accepteerde ik tegen wil en dank de situatie, het was niet anders. Het familiebedrijf moest door met de vierde generatie, er was geen keus.

Rollercoaster
‘Jaar in jaar uit heb ik alles gegeven om het bedrijf  te laten overleven, te laten excelleren. Er waren hoogte- maar ook evenzovele dieptepunten. De druk van het bedrijf, van de mensen, maar ook van de markt was groot, ik was beland in een rollercoaster… Nee, er was geen zee te hoog, geen dal te diep. Altijd maar weer door, en weer door en nogmaals door. Ja, doorgaan was en is het parool. Persoonlijk ben ik niet heel blij maar het is niet anders. Gaan zitten wachten heeft geen zin. Mijn dochters zijn inmiddels gesetteld en m’n zonen zijn nog te jong. Je moet het ijzer smeden als het heet is, als kansen zich aandienen. De toekomst is nu, wachten met keuzes maken tot mijn 65e heeft geen zin. Dat is de reden waarom Schreuder B.V. haar status als familiebedrijf heeft opgegeven. Sinds 1 januari 2017 is Raimon Westrup als mede-compagnon en mede-directielid toegetreden. Hij en ik zijn nu dus ruim een jaar gelijkwaardige partners. Ik kende hem bij zijn komst al ruim negen jaar. We zijn twee verschillende, elkaar goed aanvullende persoonlijkheden. Raimon komt uit de adviseurswereld en brengt overzicht en structuur. Ik kom door de samenwerking meer tot m’n recht als buitenspeler. Laat mij maar klanten werven en opdrachten verkopen, dat ligt me goed. Kan zelfs een vrachtauto met zand in de woestijn verkopen..’, hahaha.’

De markt trekt aan
Schreuder B.V. biedt oplossingen op het gebied van installatietechniek, elektrotechniek en duurzame energie. ‘Verandering is een constante’, leert Jacques Schreuder. ‘En we groeien inmiddels weer, qua personeel gaan we in 2018 van 21 naar 25.  De markt trekt aan. Om onze groei vorm te kunnen geven, zijn we per januari verhuisd van de Ampèrestraat 35 naar de Curieweg 7, ook in Zwolle. Het eigen, huidige Schreuder-pand is geheel verhuurd aan RPS.

Teleurstellingen
Het werk bracht Jacques voorspoed maar ook teleurstellingen. Hij verduidelijkt: ‘De kinderen uit mijn eerste huwelijk, twee prachtige meiden heb ik amper zien opgroeien. Altijd was er weer werk, waren er weer afspraken, was er weer iets dringends dat mijn aandacht opeiste. Achteraf was het gekkenwerk. Met al die drukte was ik er te weinig voor het gezin. Maar gedane zaken zijn niet terug te draaien. Gelukkig hebben beide dochters hun plekje wel gevonden. Joyce, de oudste (28 jaar) runt samen met haar man Mark Kaandorp een eigen fysiotherapiepraktijk in Diemen. De jongste, Jill (26 jaar) werk bij een groot Duits bedrijf Vorwerk in het management. Ze hebben beide een man, wonen samen en zijn dus gesetteld. Joyce wordt in maart moeder en ik dus opa. Dat voelt heel bijzonder. De dames kunnen onderling goed opschieten. En ook de onderlinge verhouding met de ‘broertjes’ (tweede huwelijk) is zoals je dat graag zou willen.’ De twee jongens Macx en Boyd  (2005 & 2007) die hij samen met Winnie (Winnifred) heeft, brengen een bijzondere dimensie voor Jacques als opvoeder. Hij verhaalt: ‘Ik ben een gezinsman.Ik stel nu mijn grenzen, alhoewel dat soms heel lastig is.’

Sportief
Zowel Macx als Boyd zijn uitermate sportief. Boyd voetbalt, Macx golft. De 12 jarige Macx wordt in de golfsport aangemerkt als ‘begenadigd talent’. ‘Hij wordt gevolgd en krijgt als lid van de NGF-Oranjejeugd volop faciliteiten om de golftop te kunnen bereiken. Dat betekent voor ons als ouders dat we overal naar toe rijden (‘voel me soms een heuse taxichauffeur’) om aan de trainingen en wedstrijden deel te kunnen nemen. Als vader is het heerlijk om samen met Macx een paar uur in de auto naar een wedstrijd of trainingssessie te gaan. Kunnen we praten, of gewoon niks zeggen, en grappen beleven, samen lachen. Ik noem het quality time. Macx geniet een aangepast studieplan. Hij krijgt binnen het topsportprogramma van Landstede per week 6,5 uur ruimte om een betere golfer te worden. Waar het eindigt? Dat gaan we rustig afwachten. Macx is ambitieus en heeft plezier in wat hij doet’. Zijn broer Boyd  houdt het bij voetballen. Boyd gaat volgend jaar naar groep acht. Hij is qua sportieve ambities wat minder gedreven dan Macx, maar ook hem volgen we met veel plezier’.

Golfen
Jacques zelf was als jong mannetje ooit een talentvol sporter. Hij hockeyde op niveau (Nederlandse jeugdselectie, Heren 1 bij Hockeyclub Tempo ’41 te Zwolle op 17-jarige leeftijd) en ook op de tennisbaan (Jeugdkampioen Zwolle) serveerde hij vriend en vijand van de baan af. ‘Golfen? Ja graag, ik vind het een heerlijk spel’. Het actieve sporten schiet er bij de ondernemer tegenwoordig wel bij in. ‘Begeleiding is nu het trefwoord’. En over stoppen of uittreden…? ‘Ik vind het werk nu nog leuk, vermaak me goed. Ben weliswaar 57, maar voel me als een 37-jarige. Als ik merk dat ’t werken me tegen gaat staan stop ik. Maar in mijn achterhoofd speelt wel dat de jongens ooit nog als vijfde generatie toe kunnen en willen treden tot het bedrijf wie weet…!’

Schreuder B.V.
Curieweg 7
8013 RA Zwolle
info@schreuderbv.nl
038-4656474
KVK: 68528213.
BTW: 857484515B.01
IBAN: NL58RABO0300327307